pátek 1. června 2012

Můj názor - Hunger Games 3 : Síla vzdoru

Autor : Suzanne Collins
Serie: Hunger games
Díl: třetí
Originál : Mockingjay
Anotace : Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...


Můj názor (obsahuje spoilery)


Co a jak…
Žádný Dvanáctý kraj už neexistuje. Kapitol na něj svrhl bomby hned potom,co vzbouřenci zachránili Katniss z arény. Několik lidí v čele s Hurikánem se zachránilo.

Peetu zajal Kapitol. Stejně jako Johannu a Enobarii. Jestli už nejsou mrtví,smrti nejsou rozhodně daleko.

Katniss žije spolu s povstalci a přeživšími z Dvanáctky ve Třináctém kraji.Celý komplex je v podzemí a platí tu velmi přísná pravidla.Obyvatelé dostavají minimální přísun potravin a probíhá zde výcvik. Katnissini nejbližší bombardování přežili ale mnoho lidí takové štěstí nemělo.Mezitím, co Katniss prochází zbytky Dvanáctého kraje, přemýšlí, jestli se má stát tím,čím vzbouřenci a hlavně prezidentka Třináctého kraje ,Coinová ,chtějí.
Má se stát reprodrozdem a tváří povstání?

„Jmenuji se Katniss Everdeenová.Je mi sedmnáct let.Pocházím z Dvanáctého kraje.Byla jsem splátkyní ve Hladových hrách.Unikla jsem z arény.Kapitol mě nenávidí.“

Katniss se nechce stát reprodrozdem. Když se ale Peeta objevuje v televizi a volá po míru,Katniss udělá přesný opak.
Stane se jím – reprodrozdem.

„Jiskra zažehla požár! A jestli shoříme my,vy shoříte s námi!“

Všechno si ale vybírá na Katniss svou daň.Hlavně psychickou. Dobře si uvědomuje,kde Peeta je a co mu dělají. A hlavně proč mu to dělají. Vědí,že když zlomí reprodrozda,zničí povstání.

„Jmenuji se Katniss Everdeenová.Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Bylo by to pro všechny nejlepší…“



Nechť krutá válka proti Kapitolu započne. Oběti nebudou malé.

Katniss a Peeta
Nikdy,nikdy Suzanne neodpustím,co udělala s Peetou.Když ho konečně zachrání z Kapitolu,vrátí se plný sršáního jedu,který plní jeho vzpomínky s Katniss nenávistí. Nebyl to ten Peeta,kterého jsme znali.Ke konci už celkem jo,ale jeho první setkání s Katniss po tom,co ho zachránili mi vyrazilo dech.V tomhle mi bylo Katniss líto. Ať už provedla cokoliv, mám ji jako hlavní hrdinku hodně ráda.

„Katniss Everdeenová,dívka,která byla v plamenech.“

Trošku mě ale jejich vztah tady zmátl. Katniss nenávidí představu,že je Peeta v Kapitolu a  chce ho mít u sebe ve Třináctce, ale když se vrátí nesnaží se dělat nic,co by mu mohlo pomoci se zbavit sršáního jedu. Katniss prostě utíká a to mi k ní vůbec nesedělo.

Každopádně jsem ráda,že ke konci začíná být Peeta celkem normální a jejich vztah se zlepšuje.

Postavy


Co se týče postav,musím říct,že největší změnu jsem asi zaznamenala u Prim.Hodně dospěla.Co se týče Hurikána,nemůžu říct,že bych ho měla ráda ale zase ne, že bych ho nesnášela.Ovšem ke Katniss se vůbec nehodí.Hodně jsem si oblíbila Haymitche.Já ho mám hodně ráda už od prvního dílu ale tady jsem si ho oblíbila dvakrát více.Zamilovala jsem si ty jeho okamžiky s Katniss.Johanna a Finnick jsou mé oblíbené vedlejší postavy.Proto další věc,kterou Suzanne neodpustím, je co udělala s Finnickem.Dorazilo mě pak,když jsem zjistila,že se Annie narodilo jeho dítě.Coinová je od začátku postavou,kterou si snad nikdo neoblíbí.Je stejná jako Snow.

Moje pocity
Kniha byla opravdu,opravdu hodně drastická a smutná.Rozloučila jsem se s postavami,které jsem měla ráda.Nedá se ale říct,že bych to nečekala.Začala přece válka.Celou knihu jsem si hodně užila.Říkáte si,že tohle a támhleto snad není pravda a že už se nemůžete stát nic horšího.Pak otočíte na druhou stranu a dozvíte se,že může.Když se začtete,citíte,jak na vás doléhá každá událost,která se tam děje.Sžijete se s celým příběhem a s postavami.. Alespoň já jsem se sžila. Kniha ve vás vyvolává pocity ,emoce a během vteřiny vás vtáhne do děje.To by podle mě měla každá správná kniha
Hodně lidí ,ať už po Goodreads nebo po Tumblru nebo všude možně po internetu,říká že třetí díl - především konec - jim zkazil celou serii.Já to tak necítím.Je pravda,že konec jsem čekala šťastnější.Nadávala jsem,že to takhle nemůže skončit.Tahle serie i postavy si zaslouží lepší konec. Ale nezkazilo mi to zažitek z knihy (natož z celé serie).Jenže pak mi postupně docházelo,že i když konec nebyl nejšťasnější,dopadlo to dobře.Konec se totiž nese v takovém duchu jako celá serie.
Po dočtení mě neminul takový ten pocit,kdy víte že jste dočetli jednu skvělou serii a že už si nikdy nepřečtete další díl. Pro mě Hunger Games bude vždy jedna z nejlepších serii,co jsem kdy četla a smekám před Suzanne,že to měla tak skvěle promyšlené.

Pro mě je to jasných pět hvězdiček.




A něco na závěr.Zpívaná verze Deep Shadows-intrumentální hudby,která byla použita v traileru na HG. -zpívat se začne kolem 50.vteřiny-

5 komentářů:

  1. Absolutně úžasný závěr mě donutil deset minut v kuse brečet! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonalá séria. Koniec bol unikátny, vytýkam jedinú vec - smrť Finnicka.

    OdpovědětVymazat
  3. J - Mě taky! :D Celý den jsem z toho byla úplně mimo a musela jsem si to číst pořád dokola :D
    S - Naprosto souhlasím. Finnickova smrt mě hodně mrzí.Byl moje oblíbená postava.

    OdpovědětVymazat
  4. To bolo na slnko jasné, že bude mať Anna jeho dieťa 8D Ja som to tušila už keď plánovali svadbu...a potom keď mi zabili Finnicka 8___( tak som vedela, že autorka ho tam predsa len nejako nechá...8P len v mini verzii...bolo to také odlahčenie jeho smrti, povedala som si že "No autorka má šťastie, že to aspoň nejako napravila, inak by som ju zabila za to, čo Finnickovi spravila" 8D
    to bol pre mňa asi najhorší moment celej knihy 8_(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to bylo napůl takové odlehčení a napůl to bylo také celkem smutné.Je dobře,že tam bude Annie někoho mít ale zase pomyšlení na to,že nikdy nepozná svého otce..
      Každopádně mě naštvala Suzanne stejně a mini Finnickem si to u mě nespravila :D Ale tím,že se mu narodilo dítě si to u mě alepsoň trochu vylepšila :D
      Pro mě taky :/

      Vymazat