neděle 27. května 2012

Můj názor : Srdce v sázce

Autor : Alyxandra Harvey
Serie: Kronika Drakeových
Díl: první
Originál : Hearts at Stake
Anotace : Solange Drakeová odjakživa věděla, že se má stát královnou upírů. Jako jediná upírka ženského pohlaví, která se kdy narodila a nebyla „stvořena“, je ohrožovaná ze všech stran: upířími ctiteli, kteří touží podílet se na pokračování jejího rodu, až po lovce, kteří se snaží zničit ji a celou její rodinu, hnáni vidinou tučné odměny. Když dojde k únosu, její starší bratr Nicholas a nejlepší smrtelnická kamarádka Lucy se snaží ji zachránit. Dokáže ale Lucy zachránit také sama sebe před Nicholasem, který je neodolatelný jako… zkrátka jako mladý upír? A co se stane, pokud se Solange zamiluje do lovce upírů, který ji chrání před smrtelně nebezpečnými intrikami královského dvora?



Můj názor (obsahuje spoilery ale neprozrazuje rozuzlení děje)
Solange,zatím lidská dívka , v den svých šestnáctých narozenin zemře a stane se upírem.Narodila se totiž do rodiny upírů,ve které se toto dědí.Solange je jediná dívka v rodě Drakeů,která se takto narodila a podle staré legendy je vzácná a jednou všechny upíry povede.To se ovšem nelíbí nynější královně a kromě lidských lovců ji na životě ohrožuje i ona.Mimoto se ji dostává hromada pozornosti od upírů,které vábí její pach.Vypořádat se s tím ji pomáhají její nejlepší kamarádka Lucy,která se s Drakovými zná a kamrádí už od malička a Solangeiny bratři a rodiče.
Solange si ale vůbec nedokáže představit,že by se někdy měla proměnit v upíra. Vždyť už jenom při pohledu na krev se jí zvedá žaludek.Její šestnácté narozeniny už jsou ale za dveřmi a ona se na  proměnu psychicky připravuje. Nic se ale ovšem neobejde bez problémů.

Děj je vyprávěn ze dvou pohledů – Solange a Lucy.Podle mě je to výhoda,protože vlastně běží dva děje na jednou a celkově je to zajímavější než kdyby to vyprávěla jen jedna osoba.Kniha je napsaná tak,že se do ní dva pohledy opravdu hodí. Lucyin úhel pohledu pro mě byl asi příjemnější,protože z celého příběhu pro mě  byla  -spolu s Nicolasem -asi nejoblíbenější postavou.Líbí se mi,že je celkem hodně tvrdohlavá,dost často si dělá co chce a to škádlení mezi ní a Solanginými bratry- hlavně Nicolasem- bylo milé a dodávalo to knize vtip. Solange je ale také dobrá postava. Je milá a hodná ale místy byla možná nevýrazná. Další hlavní a skvělou postavou je Kieran. Ze začátku lovec upíru, ke konci spíše zachránce. Rozhodně to mezi ním a Solange jiskří.
No, a jestli to jiskří mezi Kieranem a Solange mezi Lucy a Nicolasem to doslova hoří. Bylo skvělé sledovat,jak se ze začátku škádlí a dělají si naschvály ale postupně zjišťují,že mezi nimi něco je.

Samozřejmě tu máme tu zlou postavu ,která našim hrdinům pořádně zavaří.Je to již výše zmiňovaná královna Natasha,která si na Solange dělá zálusk nejenom kvůli legendě,ale i kvůli žárlivosti.Solange totiž okouzlila i muže,kterého miluje Natasha.

Čtení bylo oddychové a opravdu rychlé,což jsem v období zkoušek hodně uvítala.Děj plynul rychle a byl celkem akční,takže se u toho nenudíte.
Myslím,že se knize nedá celkem nic vytknout ale zase to není nic,co by člověku vyrazilo dech.Ale za přečtení to určitě stojí.

2 komentáře:

  1. Kniha se mi docela líbila. Nejlepší byli Lucy a Nicolas! Miluju ty jejich hlášky ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně.Ty jejich momenty se mi na knize asi nejvíce líbily :))

    OdpovědětVymazat