sobota 14. ledna 2012

Nick a Norah : Až do ochraptění

Autor: Rachel Cohn + David Levithan
Serie: -
Díl: první
Originál : : Nick & Norah's Infinite Playlist

Anotace: „Můžeš na pět minut předstírat, že jsi moje holka?“ ptá se Nick Norah, když mezi návštěvníky klubu uvidí svou bývalku. A právě takovým klišé začíná příběh dvou mladých lidí, jejichž životní cesty se náhle protnou a trochu kodrcavě pak spolu pokračují. Nick je basák a jediný hetero v punkové kapele plné gayů. Norah je dívka, která má pocit, že víc problémů by nedokázal řešit ani tým specialistů v pentagonu.

A jediná společná noc v New Yorku. A najdete v ní všechno – zoufalství, touhu, odpuštění, zklamání. Jsou tu rodiče, s kterými je nutné nějak vyjít, jsou tu přátelé, s nimiž vyjít je někdy těžší než zdolat Mt. Everest. A je tu kluk a holka, kteří pro jednou nechtějí nic jiného než být sami sebou, nepředstírat, na nic si nehrát, ani se snažit s kýmkoliv vyjít. A je tu láska, vztek a nekonečný seznam písniček. A je to příběh, který si prostě musíte přečíst.

Můj názor
Hned na začátku se seznamujeme s Nickem.Skvělým textařem,hráčem na basu a jediným hetero ve své skupině.Nick se (nutno podotknout,že zatím celkem neúspěšně) vypořádává s rozchodem,který se udál před třemi týdny.Jeho přítelkyně (teď už bývalá) ho odkopla hned po tom,co jí vyznal lásku.
Na řadu přichází Norah,která je taky po rozchodu se svým přítelem Talem.V klubu dohlíží na svou opět opilou kamarádku Caroline…
Nick & Norah. Jak spolu tihle dva souvisí? Vlastně nijak.Tedy až do teď.

Jsem ráda,že jsem si z vánoční várky knížek vybrala k přečtení právě Nicka a Norah.Je to skvělé a pohodové čtení,které se hodí na období písemek,zkoušek a na podobná hektická období,která zrovna prožívám.
Člověka jenom udiví,kolik toho Nick a Norah stihli za JEDNU noc.Ano,pouze jednu jedinou.
Nick a Norah toho mají celkem hodně společného.Líbí se jim stejné věci(muzika) a oba vyšli ze špatného vztahu.
Jejich myšlenkové pochody byly jako na horské dráze a občas jsem se ztrácela v pointách jejich myšlenek a slov.
Jsem ráda,že příběh je vyprávěn z obou pohledů - jak Nicka tak Norah.Příběh se stává zajímavějším,když vím co si myslí obě hlavní postavy.
Nad některými věcmi jsem se zasmála u jiných jsem si ťukala na čelo.Takhle to šlo vlastně celou knihu.Ze začátku jsem se nemohla rozhodnout jestli se mi kniha líbí nebo ne.Naprosto si mě ale získala koncem knihy. Noční (ranní?) procházka mezi mrakodrapy.Tanec v dešti.Mmm..tak nějak jsem na tohle asi čekala celou knihu.Na nějakou koňskou dávku romantiky.

Spojení dvou autorů není celkem běžné.Natož když je to muž a žena.Rachel Cohn a David Levithan spolu už napsali tři knihy a já pevně doufám,že se k nim někdy dostanu.


---A třešnička nakonec - podle knihy byl natočený i film. V Česku je znám pod jménem Rande na jednu noc.Já osobně jsem ho neviděla ale už jenom kvůli této knize se na něj určitě někdy podívám.



P.S - ta obálka jednoznačně patří k jedné z nejlepších českých výtvorů.

-4 hvězdičky

1 komentář:

  1. Ahoj, nemáš náhodou ebook a kdyby ano, mohla by jsi mi ho poslat na mail?:) moc děkuju :) AnetFucikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat